14 de gen. 2016

El "Modelo Sanitario Catalán" / El "Model Sanitari Català"



ESP

   En 1981 Catalunya (Cat) fue la primera de las Comunidades Autónomas (CCAA) en recibir las transferencias de las competencias en salud (en 2001 se finalizó dicha transferencia a las CCCA que aún no las tenían, que fueron Madrid, Principado de Asturias, Castilla y León, Islas Baleares, Aragón, Murcia, Castilla La Mancha, Cantabria, Extremadura y La Rioja). No hablaremos hoy del presupuesto destinado a sanidad en las distintas CCAA ni el porcentaje sobre el PIB que éste representa, sino qué significa lo que comúnmente se denomina el "Modelo Sanitario Catalán".

   En primer lugar hay que situar la antigua tradición de servicios sanitarios que ofrecían las instituciones religiosas existentes en Cat. En la época de la transferencia de competencias, existía un desequilibrio entre los recursos económicos disponibles y las necesidades sanitarias, por lo que no se pudo absorber todos estos distintos centros como propiedad pública. Se realizó entonces una universalización de la asistencia sanitaria pública en Cat, con una diversidad de centros sanitarios (denominados proveedores de salud). Algunos de estos son de titularidad pública y otros concertados, siendo algunos de titularidad de instituciones religiosas, otras de consorcios (con participación de entidades públicas y/o privadas) y otros exclusivamente privados, pero todos ellos ofreciendo un servicio  público. Esta es la gran peculiaridad del "Modelo Sanitario Catalán" y la gran diferencia respecto lo que sucede en el resto de España, donde la gran mayoría de centros hospitalarios son de titularidad y de uso públicos. Además de este sistema público, como ocurre en otras CCAA, existen unos centros privados que ofrecen una asistencia exclusivamente privada, que suele ser gestionada mayoritariamente por una cobertura mutual privada.

   Como las titularidades son distintas, se entiende que la contratación laboral de sus trabajadores también lo sea. Así los hospitales de titularidad pública situados dentro del Institut Català de la Salut (ICS), 8 en total, presentan una contratación pública y están regulados bajo el marco estatutario y el resto de hospitales de uso público (60 hospitales), se agruparon mayoritariamente bajo la red de la XHUP (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública) y ofrecen una contratación laboral (mercantil). Además, el modo de financiarse es distinto, aunque provenga en ambos casos del Departament de Salut. Mientras que los centros del ICS reciben su financiación mediante un presupuesto anual estimado, los centros de la XHUP lo hacen de acuerdo a una facturación mensual por la actividad realizada. En cuanto a la Asistencia Primaria (los Centros de Atención Primaria -CAP-) la mayoría de ellos son de propiedad pública y por tanto, con una contratación estatutaria. Existe en Catalunya el denominado Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que informa de los resultados de los distintos centros tanto hospitalarios como de atención primaria, información de gran utilidad para los ciudadanos para conocer y comparar la eficacia y seguridad de los distintos proveedores.

   El Parlament de Catalunya decide y aprueba del total del presupuesto que dispone, qué porcentaje destina para la Conselleria de Salut (cargo que dirige el reciente conseller Antoni Comín i Oliveres). Este presupuesto fue de 8.466,99 millones de € en 2015 y de 8.290,59 millones de €  en 2014 (en 2009 era de 9.721,01 millones de € y en 2011, de 9.127,91), lo que  representa un 30% aproximadamente de todo el presupuesto de la Generalitat de Catalunya. El Departament de Salud elabora el Plan de salud y transfiere los recursos económicos a los distintos proveedores de uso público (ICS y concertados). El Sistema Català de Salut (CatSalut) es la cobertura sanitaria pública de los catalanes que garantiza la atención sanitaria de cobertura pública, integral y de calidad a todos los ciudadanos de Cat. Aun así, en Cat, 1 de cada 4 adultos dispone de una doble cobertura, la del CatSalut y otra privada.

   A parte de la necesidad de los recursos económicos suficientes para el correcto mantenimiento de todo sistema sanitario público, es necesario tener presente otros factores que influirán en las necesidades sanitarias futuras. Entre ellos cabe destacar la inversión en la pirámide poblacional que hará que en unos 10 años, 1 de cada 5 ciudadanos serán mayores de 65 años, grupo de población que presenta un coste medio anual per cápita entre 4 y 13 veces superior que la población inferior a 65 años, y además 3 de cada 5 ciudadanos tendrán una o más enfermedades crónicas, patologías que representan gran parte del gasto sanitario. Por todo ello, todos los sistemas sanitarios deberán adaptarse a estos cambios demográficos, para resultar más eficientes y poder mantener unos resultados óptimos, con el fin de mejorar nuestro bienestar


CAT

   El 1981 Catalunya (Cat) va ser la primera de les Comunitats Autònomes (CCAA) en rebre les transferències de les competències en salut (el 2001 es va finalitzar aquesta transferència a les CCCA que encara no les tenien, que van ser Madrid, Principado de Asturias, Castilla y León, Islas Baleares, Aragón, Murcia, Castilla La Mancha, Cantabria, Extremadura i La Rioja). No parlarem avui del pressupost destinat a sanitat en les diferents CCAA ni del percentatge sobre el PIB que aquest representa, sinó què significa el que comunament es denomina el "Model Sanitari Català".

   En primer lloc cal situar l'antiga tradició de serveis sanitaris que oferien les institucions religioses existents a Cat. En l'època de la transferència de competències, existia un desequilibri entre els recursos econòmics disponibles i les necessitats sanitàries, pel que no es varen poder absorbir tots aquests diferents centres com a propietat pública. Es va realitzar llavors una universalització de l'assistència sanitària pública a Cat, amb una diversitat de centres sanitaris (denominats proveïdors de salut). Alguns d'aquests són de titularitat pública i altres concertats, sent alguns de titularitat d'institucions religioses, altres de consorcis (amb participació d'entitats públiques i/o privades) i altres exclusivament privats, però tots ells oferint un servei públic. Aquesta és la gran peculiaritat del "Model Sanitari Català" i la gran diferència respecte del que succeeix a la resta d'Espanya, on la gran majoria de centres hospitalaris són de titularitat i d'ús públics. A més d'aquest sistema públic, com passa en altres CCAA, hi ha uns centres privats que ofereixen una assistència exclusivament privada, que sol ser gestionada majoritàriament per una cobertura mutual privada.

   Com les titularitats són diferents, s'entén que la contractació laboral dels seus treballadors també ho sigui. Així els hospitals de titularitat pública situats dins de l'Institut Català de la Salut (ICS), 8 en total, presenten una contractació pública i estan regulats sota el marc estatutari i la resta d'hospitals d'ús públic (60 hospitals), es van agrupar majoritàriament sota la xarxa de la XHUP (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública) i ofereixen una contractació laboral (mercantil). A més, la manera de finançar-és diferent, encara que provingui en els dos casos del Departament de Salut. Mentre que els centres de l'ICS reben el seu finançament mitjançant un pressupost anual estimat, els centres de la XHUP ho fan d'acord a una facturació mensual per l'activitat realitzada. Pel que fa a l'Assistència Primària (els Centres d'Atenció Primària -CAP-) la majoria d'ells són de propietat pública i per tant, amb una contractació estatutària. Existeix a Catalunya l'anomenat Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que informa dels resultats dels diferents centres tant hospitalaris com d'atenció primària informació de gran utilitat per als ciutadans per conèixer i comparar l'eficàcia i seguretat dels diferents proveïdors.

   El Parlament de Catalunya decideix i aprova del total del pressupost que disposa, quin percentatge destina per la Conselleria de Salut (càrrec que dirigeix ​​el recent conseller Antoni Comín i Oliveres). Aquest pressupost va ser de 8.466,99 milions de € el 2015 i de 8.290,59 milions de € el 2014 (el 2009 era de 9.721,01 milions de € i el 2011, de 9.127,91), el que representa un 30% aproximadament de tot el pressupost de la Generalitat de Catalunya. El Departament de Salut elabora el Pla de Salut i transfereix els recursos econòmics als diferents proveïdors d'ús públic (ICS i concertats). El Sistema Català de Salut (CatSalut) és la cobertura sanitària pública dels catalans que garanteix l'atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a tots els ciutadans de Cat. Tot i així, a Cat, 1 de cada 4 adults disposa d'una doble cobertura, la del CatSalut i una altra de privada.

   A part de la necessitat dels recursos econòmics suficients per al correcte manteniment de tot sistema sanitari públic, cal tenir present altres factors que influiran en les necessitats sanitàries futures. Entre ells cal destacar la inversió en la piràmide poblacional que farà que en uns 10 anys, 1 de cada 5 ciutadans seran majors de 65 anys, grup de població que presenta un cost mitjà anual per càpita entre 4 i 13 vegades superior que la població inferior a 65 anys, i a més 3 de cada 5 ciutadans tindran una o més malalties cròniques, patologies que representen gran part de la despesa sanitària. Per tot això, tots els sistemes sanitaris s'han d'adaptar a aquests canvis, per resultar més eficients i poder mantenir uns resultats òptims, per tal de millorar el nostre benestar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada